;

Як відновити резервну копію сайту

24.12.2021
24.12.2021

На серверах віртуального хостингу резервне копіювання здійснюється автоматично. Відбувається це приблизно 1 раз на добу або кожні 2 дні (залежно від налаштувань). Бази даних копіюються щодня. Розміщені копії файлів у директорії «_backup», а бази даних можна знайти в «_backup_mysql». Проте трапляються ситуації, коли потрібно відновити копію ресурсу. Наприклад, якщо варто знайти інформацію за певний період. Зробити це можливо, але є певні тонкощі. Розкажемо, як відновити резервну копію сайту та що для цього потрібно.

Основні способи вирішення проблеми

Відновити резервну копію сайту можна кількома шляхами. Ось три найпопулярніших способи:

  1. Зробити запит у техпідтримку.
  2. Відновити самостійно через FTP.
  3. Використовувати підключення до протоколу SSH.

Зупинимося детальніше на кожному способі.

Звернення до техпідтримки: найпростіший варіант

Щоб відновити резервну копію сайту, потрібно створити запит. У ньому слід зазначити дату створення дубліката, котрий необхідно відновити. Також варто вказати тип продукту: базу даних, файли або все разом. Конкретизація запиту допоможе швидше отримати результат.

Особливості відновлення протоколу FTP

Цей спосіб потребує більше зусиль. До того ж відновлення може вимагати певного часу. Підключитись до протоколу можна через FTP-клієнта. Для цього слід виконати такі кроки:

  1. Перейти до директорії «_backup», а якщо знадобляться бази даних, то в «_backup_mysql». Копії в них сортуються за датами.
  2. Вибрати потрібний день та папку «www».
  3. Клацнути правою кнопкою мишки на папку й вибрати «Завантажити». Файли надійдуть на локальний ПК у директорію, звідки здійснюється перехід до резервної копії (FileZilla).

Далі потрібно перейти в папку «www» та замінити вміст на той, що був завантажений раніше.

Особливості відновлення бази даних через FTP

Зазначимо відразу, що при переході в «_backup_mysql» у директорії можна побачити папки з датами. На них варто орієнтуватися під час пошуку потрібної версії. Після вибору відкриються файли з розширенням .sql.qz. Так позначаються архівовані бази даних. Їх слід завантажити, вибравши необхідний період.

Щоб почати відновлення резервної версії бази даних, потрібно перейти в phpMyadmin і знайти відповідну папку. З неї варто вибрати Choose File для позначення файлів, які були завантажені на комп'ютер. Важливо зазначити, що має значення розмір інформації. Якщо вміст файлу перевищує 128 Мб, треба звернутися в техпідтримку за допомогою або використовувати SSH-підключення. Річ у тому, що великі обсяги даних зазвичай не завантажуються, тому знадобиться вирішувати питання обхідними шляхами.

Особливості відновлення за SSH

Цей спосіб передбачає деякі нюанси. Насамперед потрібно активувати персональний доступ по SSH для облікового запису користувача, а потім зареєструватися на сервері. Далі необхідно розібратися, що вдалося потрапити до кореневої директорії користувача: #pwd-/home/user****. У цьому випадку **** – ім'я власника облікового запису.

Щоб відновити щойно змінені файли, є команда: rsync-avzHP—bwlimit=4000_backup/дата (вибираєте потрібну)/www/yourdomain.by/www/yourdomain.by/.

Якщо потрібна не вся папка, а лише фрагмент, то знадобиться формула: rsync-avzHP-bwlimit=4000_backup/дата (вибираєте потрібну)/www/yourdomain.by/index.html www/yourdomain.by/index.html.

У статті ми розглянули, як можна відновити резервну копію сайту декількома способами, вибирайте відповідний на власний розсуд. Як бачимо, процес цей нескладний, головне – знати шляхи реалізації рішень.

Поділитися
Поділитися
Попередня новина
Наступна новина