;

Права на доменне ім'я в Україні: як зберегти свій домен

24.12.2021
24.12.2021

Доменним ім'ям називають символьне позначення, яке використовується для ідентифікації сайту. Зазвичай воно складається з букв, але в ньому можуть застосовуватися цифри, тире або інші спецсимволи. Домен є важливим нематеріальним активом для будь-якого бізнесу нарівні з торговою маркою. Саме його просувають під час реклами, SEO-розкрутки та інших маркетингових дій, тому він тісно пов'язаний з брендами як у клієнтів, так і у партнерів. Втрата назви може призвести до серйозних втрат — починаючи з фінансових, закінчуючи репутаційними. Тому в цій статті ми вирішили розібрати, як захистити свій домен від зловмисників та крадіжки.

Будь-яка фізична чи юридична особа може реєструвати необмежену кількість доменних імен, які є доступними на цей період. При цьому особа, яка є власником, може вільно розпоряджатися своїм майном протягом усього терміну дії договору. Зазначимо, що для того, щоб придбати ім'я у зоні UA, потрібно мати зареєстровану торгову марку.

Саме тому будь-яка людина може зареєструвати домен, схожий на той, що існує. Наприклад, в Україні добре відома rozetka.com.ua. Теоретично можна купити назву rozetca.com.ua або rozetka.com, та використовувати її як торговий знак. Подібні дії називаються тайпсквоттінг та кіберсквоттінг. Вони не підпадають під відповідальність в українському законодавстві, тому трапляються досить часто.

Як відбувається регулювання

Відповідно до закону «Про охорону прав на знаки…», доменне ім'я не є інтелектуальною власністю людини чи компанії. А ось товарний знак (ТЗ) до неї належить. Цивільний кодекс (стаття 495) свідчить, що власник може використовувати ТЗ, дозволяти його використовування стороннім особам або компаніям, а також забороняти його застосування за необхідності. Тобто користуватися чужим товарним знаком можна тільки в тому випадку, якщо вам дозволив робити це власник.

Далі відбувається наступне. Власник товарного знаку має право звернутися до особи, яка незаконно використовує її інтелектуальну власність, та вимагати припинити вчиняти подібні дії. Також він може заборонити примінювати ТЗ у доменному імені, зобов'язавши реєстратора передати права реальному власнику. Паралельно можна звернутися до суду та інших органів виконавчої влади. Щоб уникнути таких ситуацій, рекомендується реєструвати домен разом зі створенням торгового знаку, а не через деякий час. Також слід викупити імена і в популярних зонах: вони коштують відносно недорого.

Як не допустити крадіжку домену

Крім перерахованих вище ситуацій, зловмисники використовують і інші методи. Найчастіше вони викуповують ім'я, яке власник забув подовжити, після чого продають його в сотні та тисячі разів дорожче. Розглянемо, як захистити домен, щоб він не дістався іншому:

  1. Слідкуйте за термінами реєстрації. Зазвичай покупка відбувається на рік, після чого її потрібно подовжувати. Можливе також придбання на більш тривалий термін. Встановіть нагадування в органайзері за місяць, два тижні та тиждень, щоб не пропустити потрібну дату.
  2. Захистіть свій обліковий запис від злому. Якщо в нього хтось увійде, він зможе викрасти доменне ім'я. Тому обов'язково вигадуйте складний пароль, що містить великі та малі літери, цифри, тире та ін. Не забудьте його. При необхідності можна зберегти пароль у браузері. За можливості налаштуйте двофакторну аутентифікацію.
  3. Використовуйте замок реєстратора. Це спеціальна функція, яка додатково забороняє переведення domain до іншого користувача.
  4. Налаштуйте приватність. Деякі реєстратори дозволяють закрити ПІБ, контактну інформацію, адресу та інші дані від загального доступу. Зловмисники можуть використовувати їх для входу у профіль.
  5. При реєстрації обов'язково використовуйте актуальну пошту, якою ви користуєтесь. Листи від реєстратора приходитимуть саме на неї. Обов'язково застосовуйте двофакторну авторизацію. Перевірте, щоб листи не потрапляли до спаму.

Ще одна важлива порада про те, як захистити домен від крадіжки: стежте за фішинговими листами. Вони можуть надходити від імені провайдера. Не переходьте за посиланнями, не відкривайте документи доти, доки не переконаєтеся, що вони справжні.

Поділитися
Поділитися
Попередня новина
Наступна новина