;

Конструктор чи CMS: вибираємо інструменти для створення сайту

24.12.2021
24.12.2021

Сьогодні у кожного бізнесу має бути власний сайт. І це не перебільшення: якщо ви хочете продавати та залучати клієнтів, то він вам просто необхідний. Традиційні маркетингові засоби вже давно втратили свою ефективність: люди не звертають увагу на звичайну рекламу. Тому інтернет-сторінки виходять на перше місце по залученню клієнтів. Але створити їх не так просто, як здається. Вартість робіт у професійній студії може досягати кількох сотень, а то й тисяч доларів. Не кожен бізнесмен-початківець може собі дозволити такі витрати. Але портал можна створити й самому. Розглянемо, що краще: конструктор сайтів або CMS, та яка між ними різниця.

Практика показує, що однозначної відповіді це питання немає. Все залежить від того, наскільки ви добре знаєтеся на інтернет-технологіях, який у вас бюджет та який саме сайт планується робити. Існує різниця між інтернет-магазином та інформаційним порталом, і її обов'язково потрібно враховувати. Втім, поговорімо про це детальніше.

Конструктори сайтів: особливості використання

Конструкторами називають спеціальні онлайн-сервіси, які дозволяють створювати інтернет-портали з готових елементів та блоків. Їхній головний плюс полягає в тому, що користувачеві не потрібно розумітися на інтернет-технологіях, програмуванні або адмініструванні. Він просто запускає сервіс та використовує його, вибираючи відповідні шаблони та редагуючи їх під свої вимоги.

Існує велика кількість різноманітних конструкторів. Вони відрізняються один від одного за такими параметрами:

  1. Призначення. Існують універсальні послуги, за допомогою яких можна зробити будь-який тип порталів, а також спеціалізовані. Наприклад, одні підходять до створення landing page, другі — інтернет-магазинів. Тому насамперед потрібно розібратися з тим, що саме ви хочете створити, і лише потім вибирати відповідний сервіс.
  2. Наявність шаблонів. Одним словом, чим їх більше, тим краще. Шаблони дозволяють зробити свій портал унікальним. Ви зможете не тільки вибрати кількість та розташування різних блоків, але й створити дизайн, якого не буде в інших.
  3. Функціональність. Найпростіші конструктори дають змогу створити сторінку, але цього мало. Вам потрібно її адмініструвати та просувати. Хороший сервіс пропонує широкий вибір інструментів для маркетингу, аналітики, підключення платіжних систем, CRM тощо. Причому під’єднати їх можна кількома кліками.
  4. Наявність різних обмежень. Основні — це розмір дискового простору, кількість сторінок, доступність інструментів. Зазвичай обмеження можна зняти, вибравши дорожчий тариф.
  5. Ціни. Існують безкоштовні конструктори, які дозволяють створювати відносно непогані сайти, але є платні, причому вартість використання може бути досить високою.

Зазначимо, що більшість сучасних конструкторів має пробний період, протягом якого ви можете випробувати його функціонал без необхідності оплати. Це дозволить вам протестувати одразу кілька різних варіантів.

Переваги та недоліки конструкторів

Перед тим, як розібратися, що краще — конструктор сайтів або CMS, розгляньмо, які плюси є у кожної зі сторін. Почнемо з першої. Конструктори мають такі переваги:

  1. Простота використання. Вам не потрібно розбиратися в програмуванні, дизайні, адмініструванні та ін. Ви просто використовуєте сервіс, поєднуючи один з одним потрібні вам блоки. Створити повноцінний сайт можна за 10 хвилин.
  2. Простота функціонування. Вам не потрібно знати, які версії програмного забезпечення використовуються на сервері, коли настав час його оновлювати, як працює хостинг, як розподіляються навантаження та ін. Ви просто користуєтеся можливостями системи. Решту роблять її власники.
  3. Можливість детального налаштування порталу. У багатьох конструкторах передбачені можливості для моментального старту. Ви зможете налаштувати адаптацію під смарт-пристрої, під’єднати SEO-модуль, розділи оплати через інтернет, аналітики та ін. буквально декількома кліками.

Також великим плюсом є наявність служби підтримки та величезного ком'юніті. Ви зможете ставити будь-які питання та отримувати кваліфіковану допомогу. Далі поговоримо про недоліки. Їх досить багато, і вони суттєві:

  1. Якщо ви використовуєте платні послуги, то вам доведеться робити відрахування щомісяця. Інакше вам зменшать можливості або взагалі відключать сайт. Здається, що місячний абонемент відносно невеликий, але якщо порахувати суми, які ви витратите за пару років, то може виявитися, що дешевше було б створити сайт з нуля.
  2. Наявність обмежень. Конструктор має менше різних можливостей саме через універсальність. Ви не зможете підключати спеціальні модулі або запускати скрипти, які не передбачені розробниками.
  3. Обмеження ресурсів. Конструктори підходять для малих та середніх проєктів. Створити на них великі портали з великим трафіком не вдасться.

Також до мінусів можна віднести невисоку швидкість роботи за рахунок великої кількості користувачів та наявності сміття у коді. Але головна вада полягає в тому, що ви прив'язані до сервісу. Переїхати з нього буде досить складно, а в багатьох випадках — взагалі неможливо.

Особливості та переваги CMS

CMS (розшифровується як Content Management System) — це набір програмного забезпечення, яке дозволяє керувати контентом сайту. Воно встановлюється на куплений хостинг та починає працювати після розпакування на сервері. CMS бувають платними та безоплатними. Причому функціонал практично не залежить від ціни. Ми рекомендуємо використовувати безоплатні варіанти, на зразок Joomla, Wordpress та ін. Їх можливостей цілком достатньо для реалізації більшості проєктів.

До переваг CMS можна віднести:

  1. Широкий набір інструментів. По суті, за допомогою них можна створювати сайти будь-якого рівня складності, починаючи від візиток і закінчуючи інтернет-магазинами на десятки тисяч сторінок.
  2. Зручну панель адміністрування. Вона працює за принципом WYSIWYG, тобто що бачиш — те й отримуєш. Розібратися з нею можна за півгодини.
  3. Великий асортимент готових шаблонів, а також можливість їх унікалізації за необхідності. До плюсів можна віднести і те, що для більшості популярних CMS є безліч модулів та плагінів, які можна поставити окремо. Вони можуть бути як платними, і безоплатними.

З недоліків використання CMS можна виділити:

  1. Необхідність наявності спеціалізованих знань. Вам потрібно розібратися з тим, як працює хостинг, як адмініструються сайти, що таке HTML та CSS. Одним словом, потрібно буде вчитися та розвиватися, а швидкий старт неможливий.
  2. Необхідність в купівлі хостингу та домену. Також слід стежити за тим, щоб сайт вписувався в обраний тарифний план.
  3. Можливість зламати портал у разі неправильних дій. Достатньо стерти один файл, і все перестане працювати. Тому потрібно обов'язково робити бекапи.

Ще один мінус полягає в тому, що ви берете на себе всі проблеми, пов'язані з безпекою. Якщо сайт зламають, ніхто вам не допоможе. Потрібно буде наймати спеціаліста, який прибере віруси та все полагодить. Або розбиратися самому.

Що конкретно вибрати

Тепер, коли ви знаєте переваги та недоліки двох систем, давайте розберімося, що саме використовувати для створення власного сайту. Конструктора достатньо для того, щоб створити візитку, лендінг чи гарне портфоліо. З його допомогою можна зробити інформаційний портал, блог чи інтернет-магазин. Але для сайту з тисячами сторінок він не підійде — за таких умов краще віддати перевагу CMS.

Практика показує, що конструктор — це ідеальний вибір для новачків або для тестування нових ідей. Вам не доведеться розбиратися з програмуванням та адмініструванням, ви просто берете та реалізуєте свої цілі. Використовувати для цього CMS не завжди доцільно через їхню відносну складність.

Системи управління контентом підійдуть для тих, хто розуміє, що хоче. З їхньою допомогою можна створювати складні сайти з великою кількістю модулів. CMS відкриває перед користувачем практично безмежні можливості, але потрібно буде розібратися у програмуванні та верстці. Ви зможете керувати своїм проєктом самостійно та не будете ні від кого залежати. Та й платити щомісяця не доведеться — лише за домен та хостинг.

Поділитися
Поділитися
Попередня новина
Наступна новина