;

Як зберегти конфіденційність в інтернеті?

17.11.2021
17.11.2021

Питання конфіденційності у світовій мережі актуальне, адже випадки витоку даних із логінами, паролями, особистою інформацією користувачів, зламування сторінок відбуваються майже щодня. Здійснюючи повсякденні дії онлайн, ми вразливі для шахраїв, які бажають заволодіти інформацією про банківські картки, облікові записи. На питання, як убезпечити себе в інтернеті, відповідь проста: кожен відповідає за себе, і все залежить від ефективності заходів, вжитих особисто.

Відомості про користувача мережі постійно доступні інтернет-магазинам, провайдерам, компаніям, агентам з найму кадрів. Ними будь-якої миті можуть скористатися зловмисники. При купівлі товарів на сайті зберігаються дані банківської картки, IP, електронна пошта. Скриньки, особисті сторінки, блоги зламують шляхом добору пароля. Якщо він простий, типовий, дістатися до листування, збережених файлів і локацій не складе труднощів.

Соціальні мережі

Звідти шахраї та люди зі злим наміром черпають найбільше даних. Поняття особистого та загальнодоступного у соціальних мережах сильно розмиті. Будь-хто може скористатися чужими фото, файлами, навіть ім'ям у своїх цілях. Все, що написано у профілі Facebook, Twitter або Instagram, є відкритим для шахраїв. Цими даними вони користуються, щоб підібрати пароль, дізнатися номер картки або вчинити інші неправомірні дії.

Боротьба з кіберзлочинністю в нашій країні поки що не налагоджена. Тому перше, що потрібно для безпеки, — дозовано розміщувати інформацію у соціальних мережах. Навіть знімки з подорожей, опубліковані, доки ви там, можуть бути сприйняті як сигнал до дії бажаючим зламати квартиру чи будинок.

Багато хто встановлює пін-код до банківської картки у вигляді своєї дати народження. Її легко дізнатись із соціальних мереж, чим користуються шахраї. Тому цей пункт краще пропускати. Не варто додавати у друзі того, кого не знаєте, ділитися місцем розташування, планами на подорожі. Близькі дізнаються про це й так.

Налаштування пароля

Правильний спосіб захистити себе в інтернеті — встановити складний пароль, щоб його не можна було легко підібрати. Це стосується як сторінок у соціальних мережах, так і електронної пошти. Цифрові послідовності, дата народження, ініціали — це швидко вгадають шахраї. Потрібні більш хитромудрі комбінації.

Ознаки найнадійнішого пароля:

  • мінімум із 12 знаків;
  • використання спеціальних символів на зразок &, $;
  • чергування літер верхнього та нижнього регістрів.

Якщо вигадати не виходить, допоможуть спеціальні генератори. Хороший варіант — встановити довгу фразу з улюбленої пісні, вираз із фільму.

Паролі для різних облікових записів та сторінок повинні відрізнятися. Їх потрібно періодично змінювати, особливо якщо це доступ до інтернет-банкінгу, іншого фінансового обліку.

Захист особистої інформації

Використовуйте сторінку в соціальній мережі для спілкування. Не розміщуйте нічого, що не повинно бути доступно громадськості. Попросіть друзів не розміщувати фотографії з вами без попереднього узгодження. Не можна вказувати особисту адресу, місце проживання, роботу, номер телефону. Усі ці дані активно використовуються шахраями.

Кожна соціальна мережа має налаштування конфіденційності. Там можна вказати, кому доступна особиста інформація, закрити обліковий запис, щоб на нього не міг підписатися будь-хто.

Перед розміщенням фото або інших даних в інтернеті пам'ятайте, що вони залишаться там назавжди. Навіть за кілька років зловмисники зможуть використовувати їх проти вас. Можна закрити можливість репосту, коментування, щоб знизити інтерес до картинок, інших даних.

Чужі люди

Якщо знайомий знайомого відправляє заявку на додавання в друзі, це не означає, що її потрібно відразу схвалювати. Буває, що шахраї створюють резервні сторінки під іменами друзів, щоб ініціювати листування, попросити надіслати дані картки чи гроші. Якщо людина викликає сумніви, але запит вже ухвалили, можна обмежити перегляд особистої інформації для неї. Це робиться в налаштуваннях конфіденційності.

Пошукові системи

Історія переглядів, пошукові запити, відвідувані сайти, покупки — все це зберігається в історії браузера. Щоб уникнути цього, запустіть пошук в режимі інкогніто. У кожного браузера це робиться по-різному. Наприклад, у Chrome такий спосіб пошуку називається режимом анонімності, а у Firefox це налаштування особистого перегляду.

Але цього недостатньо. Під час перегляду сторінок у приватному режимі історію все одно видно інтернет-провайдеру. Для безпеки потрібно:

  • міняти пошукові системи. Для максимальної конфіденційності можна використовувати анонімні — наприклад, ТОР, SearchEncrypt, StartPage або DuckDuckGo;
  • не поспішати переходити за всіма посиланнями;
  • не оплачувати банківські послуги, рахунки у відкритому режимі, при підключенні до публічної мережі wi-fi.

Потрібно періодично видаляти історію переглядів. Якщо її накопичується занадто багато, браузер часто відображає інформацію неправильно.

Даними про пошукову поведінку керуються ті, хто розсилає таргетовану рекламу. Інтереси користувача визначаються його запитами у мережі. Ці повідомлення нав'язливі — вони спливають збоку чи серед читаного тексту, з'являються дуже часто. Така реклама не є поганою, адже з її допомогою простіше знайти те, що потрібно. Але недобросовісні компанії у такий спосіб продають персональну інформацію.

Уникнути цього допоможе блокувальник реклами. Він не тільки зменшує кількість небажаних оголошень, але й забезпечує захист від втрати даних у разі витоку.

Електронна пошта

Користувачі електронної пошти стикаються з таким неприємним явищем, як фішинг. Він процвітає та активно використовується шахраями. Спроба заволодіти вашими особистими даними для крадіжки грошей, продажу або інших шкідливих цілей за такою технологією виглядає як невинний лист на пошту нібито від банку з проханням підтвердити дані банківської картки, перейшовши за посиланням.

Деякі розсилають листи-загрози про блокування рахунків, просять вказати CVV-код картки, пін-код. Посилання, пропоноване ними, схоже на оригінальне. Не варто натискати на такі повідомлення. Реальні банки не просять клієнтів підтверджувати дані телефоном або електронною поштою. Для блокування та ідентифікації їм не потрібен пін-код.

Комп'ютер

Шкідливі файли — віруси — потрапляють на нього з інтернету. Захистити себе від цього допоможе хороша антивірусна програма. Вона запобігає віддаленому використанню комп'ютера хакерами. Це ті, хто шляхом злому отримує доступ до особистої інформації та фінансових облікових записів, звідки потім крадуть гроші. Навіть під час порушення кримінальної справи знайти хакера дуже складно.

Просто встановити антивірус мало. Його потрібно періодично оновлювати. Це ж стосується операційної системи та багатьох інших програм. Старі версії менш захищені, адже постійно винаходять нові способи безпеки.

Смартфон

Встановіть пароль для запуску телефону та програм, які мають доступ до банківських карток. Так, у разі втрати, крадіжки буде складніше дістатися важливих відомостей. Правила створення пароля — такі самі, як і соціальних мереж. Надійніше використовувати для входу відбиток пальця або обличчя. Тоді ймовірність, що шахрай зможе потрапити у ваш обліковий запис, ще менше.

Встановлювати ігри та будь-які програми потрібно лише з перевірених джерел. Для Android це PlayMarket, для айфонів — AppStore. Постійно оновлюйте програми та ОС смартфона.

Для захисту особистих даних робіть резервні копії. Смартфони використовуються як камери та фотоапарати. Фото в галереях зберігаються місяцями, але в разі зараження вірусом, втрати або крадіжки вони втрачаються безповоротно. Тому найкращий спосіб — копіювати дані, бажано на хмарні сховища.

Встановлюйте лише ті дозволи для програм, які дійсно необхідні. Нерідко вони вимагають доступу до галереї або контактів, коли в цьому немає необхідності. Наприклад, доступ до свого GPS варто надавати не завжди, а лише тоді, коли він використовується.

Так, про захист даних в інтернеті та кібербезпеки може і повинен подбати сам користувач. Для цього є багато нескладних методів.

Поділитися
Поділитися
Попередня новина
Наступна новина