;

Сам собі хостинг! Чи можливо обійтися без хостинг-провайдерів?

17.11.2021
17.11.2021

Без сайту бізнесу складно функціонувати, тому їх стає дедалі більше. Для забезпечення коректної роботи веб-ресурсів використовується хостинг. Це низька технічних заходів, пов'язаних із розміщенням сайту на сервері, та надання апаратного обладнання для управління ним. Пропонують подібні послуги спеціалізовані компанії — хостинг-провайдери чи хостери. Це відбувається платно, але ціна для бізнесу є цілком доступною. Попри очевидні вигоди, у багатьох підприємців виникає питання: чи можна створити сайт без хостингу? Теоретично — так, але з великими застереженнями. Цю проблему розглянемо далі.

Загальна інформація

Перш ніж замислитись про те, як створити свій хостинг на комп'ютері, розглянемо детальніше, як це працює. Компанії, що надають подібні послуги, займають чималі за площею приміщення, у яких встановлені сервери, — жорсткі диски, підключені до інтернету. Вони керуються комп'ютерами.

Сам хостинг поділяється на категорії. Виглядає це так:

  1. Віртуальний (загальний) хостинг. Щоб зрозуміти формат цієї послуги, уявіть собі фізичний диск, який ділиться на безліч дрібних частин, — кількість залежить від провайдера та об’єму безпосередньо носія. Кожна з цих мініатюрних ділянок надається в оренду користувачам. Водночас його можливості є обмеженими. Для сайту виділяється дуже мало місця та апаратних ресурсів. В результаті немає можливості навіть отримати IP-адресу, не кажучи про те, щоб повноцінно функціонувати та розвиватися.
  2. Віртуальний сервер. Технічно цей формат хостингу схожий на загальний з тією різницею, що диск ділиться на кілька частин. Крім окремої IP-адреси, у користувача з'являються інші можливості, які забезпечують функціональність ресурсу. Такі кластери відрізняються ступенем віртуалізації. Чим вищим є цей показник, тим менше відмінностей між віртуальним та фізичним диском.
  3. Виділений сервер. Здається в оренду окремий диск, з його простором та апаратними ресурсами.
  4. Колокейшн. Цей тип хостингу підходить великим компаніям. Клієнт купує кілька носіїв, а хостер забезпечує їм приміщення і (за домовленістю) адміністрування.
  5. Хмарний хостинг. Цей різновид допомагає компенсувати недоліки місця на фізичному носії. Хостер розміщує сайт на свій розсуд, використовуючи вільний простір, що є в розпорядженні. Він може бути на різних дисках.

Попри те, що віртуальний хостинг пов'язаний з низкою обмежень, він усе одно має попит. Не останню роль у цьому відіграють хостинг-провайдери. Якщо звернетеся до компанії, яка надає професійні послуги з розміщення сайту, з її допомогою навіть скромні ресурси ви можете використовувати ефективно.

Як це працює

Для невеликих сайтів, посадкових сторінок, інтернет-магазинів-початківців, та ін. цілком достатньо загального хостингу. Що стосується соціальних та корпоративних мереж, ігрових платформ та інших енергоємних веб-ресурсів, вони потребують хостингу у форматі віртуального сервера і вище. Це дасть гарантію не лише поточного функціонування сайту, але і його розвитку.

Але нас все ж таки турбує питання, як створити хостинг на комп'ютері в себе вдома. Для реалізації цього проєкту необхідно мати:

  • потужний комп'ютер;
  • місткий сервер;
  • статичну IP-адресу.

Якщо ви плануєте створити хостинг без хостинг-провайдера, пам'ятайте: кожному користувачеві інтернету надається динамічний АйПі. Що ж до статичного IP, то для сайту, що функціонує без хостингу, він потрібен із низки причин:

  • забезпечення точок входу для сайтів, діяльність яких не суперечить закону;
  • встановлення та налаштування платіжних систем;
  • використання поштових сервісів;
  • організація безпечних з'єднань.

Щоб отримати статичну IP-адресу, необхідно домовлятися з вашим постачальником інтернету. Крім цього, для хостингу без хостинг-провайдера потрібне програмне забезпечення, яке підтримує:

  • PHP;
  • Apache;
  • My SQL та інші інструменти.

Після того як ви встановили комп'ютер і завантажили необхідне програмне забезпечення, можна виконувати запуск сайту без платного хостинг-провайдера. Однак процес не такий простий, він має на увазі безліч нюансів, які роблять доцільність подібного проєкту вельми сумнівним задумом.

Розбираємо «підводне каміння»

Отже, якщо ви вирішили створити сайт без хостингу, потрібно не тільки продумати, але й усвідомити кілька моментів. Головна умова для успішної реалізації цього проєкту — навіть не технічна складова, а інформативна. Необхідно досконало знати процеси, що відбуваються в мережі, а також детальні відомості, пов'язані з розробкою веб-ресурсів. Якщо ви не маєте належних знань, то, створюючи сайт, слід довіритися хостинг-провайдеру.

Тепер розглянемо технічну сторону процесу. Здавалося б, у наші дні дістати комп'ютер не є проблемою. Але це має бути по-справжньому потужна машина, яка призначена виключно для підтримки сайту. Виконувати якісь роботи, а тим більше грати на ній, буде неможливо. Потужний комп'ютер, що витримує високі навантаження, коштує дуже дорого, але додайте до цього ще вартість жорстких дисків і, цілком можливо, не одного. Усі ці розходи ляжуть на ваш бюджет.

На цьому витрати не закінчуються. Вам доведеться оплачувати доступ в інтернет з тим, щоб забезпечити максимально можливий трафік, а тільки цей пункт за вартістю можна порівняти з оплатою послуг хостера. Також необхідно врахувати ціну ПЗ, SSL-сертифікатів та інших продуктів, які забезпечують роботу сайту. Без них ресурс втратить свій сенс і стане надзвичайно вразливим.

Крім того, що комп'ютер повинен бути потужним, необхідно забезпечити цілодобову роботу. У побутових умовах цього складно досягти, оскільки в кожному будинку є перебої з електрикою. Найменше відключення від мережі — і робота ресурсу порушиться. Це, своєю чергою, загрожує обвалом у пошуковій системі. Таким чином, в одну мить будуть нівельовані всі витрати, яких ви зазнали, створюючи сайт, і навряд чи вони компенсуються.

Що робити

Якщо ваше бажання заощадити на сайті не зникло, спробуємо розглянути два умовні варіанти. Перший — це безкоштовний хостинг, але він має бути відметений відразу, бо, крім неприємностей, він вам нічого не принесе. На таких ресурсах процвітає система прихованих платежів, тоді як адміністратори жодної відповідальності за свою діяльність не несуть. Це означає, що секретні дані про вашу фірму, відомості про замовників стають надзвичайно вразливими. У разі найменшої DOS-атаки або програмного збою сайт може «впасти», і вся інформація, яку ви напрацювали, у кращому разі зникне, а в гіршому — потрапить у чужі руки з усіма наслідками.

Другий спосіб — конструктор сайту. Це навряд чи єдиний варіант, що дозволяє самостійно створити більш-менш робочий веб-ресурс без хостингу, але він буде ефективним лише на маленьких проєктах.

На підставі вищевикладеного є єдиний висновок: якщо ви хочете створити повноцінний сайт і домогтися того, щоб він працював довго і розвивав ваш бізнес, без хостинг-провайдера не обійтися. Професійна компанія запропонує кілька варіантів хостингу та тарифних планів. У ваше розпорядження надходять:

  • якісна апаратна складова;
  • адміністрування;
  • актуальні антивірусні основи;
  • своєчасне освоєння програмного забезпечення;
  • цілодобова технічна підтримка та інші можливості.

Тільки тісно співпрацюючи з хостинг-провайдером, ви забезпечите доступ клієнтів до сайту в будь-який зручний для них час. Можливість резервного копіювання баз даних захистить ваш сайт від наслідків збоїв.

Поділитися
Поділитися
Попередня новина
Наступна новина