;

CMS Drupal: огляд переваг і недоліків

17.11.2021
17.11.2021

Drupal — безкоштовна CMS для створення інтернет-магазину, сайту-візитки чи іншого онлайн-проєкту. Цей движок завантажується у двох варіантах — як чисте ядро ​​або готова збірка. У першому випадку система не має розширень та доповнень, у другому — пропонується комплект модулів. Щоб зрозуміти, як працює Drupal, можна завантажити демоверсію в інтернеті або одразу встановити її на свій хостинг чи сервер.

Завантажувати CMS краще з офіційного сайту розробника, але простіше встановлювати на хостингу через адмінпанель. У другому випадку не доведеться створювати базу даних, налаштовувати систему. Потрібно лише прикріпити доменне ім'я, зареєстроване заздалегідь, та вибрати його, щоб працювати з контентом.

Детальний огляд Drupal допоможе зрозуміти, чим вона відрізняється від інших CMS і чи варто її використовувати. Розглянемо всі переваги, недоліки та особливості налаштування.

Зручність застосування

Цей движок поширений серед досвідчених веб-розробників. Інтерфейс складний для початківців. Його структура логічна, але в ньому багато налаштувань та різного функціоналу, з яким треба розбиратися.

Після встановлення «Друпал» програмісту доступний стандартний комплект модулів — для відстеження нових товарів, додавання та виведення контенту, зміни дизайну, обробки, налаштування картинок. Готові рішення є для організації пошукової навігації, встановлення мови, роботи із зареєстрованими користувачами, системних налаштувань, посилань, оновлень.

Незважаючи на велику кількість модулів, для запуску сайту їх недостатньо — знадобляться додаткові. Вони завантажуються з офіційного інтернет-ресурсу розробника. Там можна знайти готові інструменти для:

  • створення сторінки оформлення замовлення, кошика;
  • реєстрації особистого кабінету відвідувача з можливістю відстежувати його дії, блокування IP, розробки форуму;
  • форми онлайн-оплати;
  • фільтрування товарів;
  • зміни суми залежно від вибраної валюти.

Можна завантажити список всіх пропозицій або вибрати відповідні для конкретного інтернет-магазину. Зовсім без розширень обійтися не можна, оскільки модулі працюють лише разом з ними. Серед них доступні ті, що допоможуть зробити сайт юзабельним. Це, наприклад, рішення коректного відображення контенту, роботи з візуальними редакторами.

Ця особливість забезпечує широкий функціонал движка. Але в той же час через це він складний в роботі. Веб-розробнику доведеться витратити чимало часу, щоб розібратися з усіма розширеннями та правильно налаштувати їх у зв'язці з іншими.

Особливості дизайну

Після встановлення Drupal пропонуються шаблони, що визначають зовнішній вигляд сторінок сайту для користувача. Рішень багато, вони дуже відрізняються між собою. Є й сильно застарілі, але таких менше, ніж сучасніших та зручніших. Стандартний список, який відображається після встановлення, не обмежує вибір. На сайті CMS доступні й інші теми для скачування.

При виборі важливими є два моменти — адаптивний інтерфейс і структура сторінки. Під останнім мається на увазі кількість блоків, їх розташування, можливість швидко та легко поміняти місцями без додаткових змін.

Щоб встановити потрібну тему, її потрібно спочатку скачати, потім завантажити на сервер через адмінпанель. Перемикатися в один клік не вийде, тому доведеться приділити більше часу вибору дизайну. Шаблони можна редагувати за допомогою BlockLayout або ThemeSettings. Перший — візуальний редактор, де елементи змінюються шляхом перетягування. У ThemeSettings задаються стандартні параметри — колір, логотип, показ зображень.

В останній версії працювати з дизайном простіше. Його можна змінювати шляхом редагування. Раніше з цим міг розібратися лише фахівець, який знає РНР. Тепер достатньо знати HTML або користуватися конструкторами, щоб налаштовувати теми так, як хочеться. Можна скористатися допомогою розробників на фрілансі.

Зручність SEO-оптимізації

Сайт Drupal технічно нескладно просувати за допомогою сучасних методик оптимізації. Але якщо потрібно, щоб він був на високих позиціях у видачі, доведеться витратити час. У стандартній версії набір SEO-налаштувань мінімальний, автоматизація не передбачена взагалі.

Оптимізація сайту на Drupal починається з формування синонімів адрес для одиниць контенту. Без спеціальних модулів прописувати урли та робити їх простими для сприйняття потрібно вручну. Те саме на наступному етапі, коли для відображення в пошуковій системі встановлюються метатеги. Карта для покращення індексації теж налаштовується руками.

Щоб не робити все вручну, доведеться завантажувати модулі з розширеннями та підбирати відповідні зв'язки.

Відображення сайту Drupal має свої особливості. Кожен контент отримує унікальну адресу, оскільки система сприймає її як окрему одиницю. Різниця лише у цифрах наприкінці. Тому пошукові машини, що виводять на перші позиції зручні для користувача інформативні ресурси, погано сприймають сайти на цій CMS без попереднього налаштування.

Скільки коштуватиме використання

Скачування та встановлення Drupal безкоштовні. За шаблони, модулі та розширення з офіційного сайту платити не потрібно. Там є рішення під окремі ситуації, наприклад, для соціальних мереж, де модулі заточені на конкретні завдання. Збірки можна завантажувати і кастомізувати за своїми запитами або збирати з нуля шляхом підключення до ядра потрібних розширень.

Заплатити потрібно лише за домен та хостинг. Вони різні за ціною. Загалом суми в 1000–2000 грн. на місяць вистачить для невеликого інтернет-магазину чи блогу.

Який хостинг вибрати

До нього є кілька вимог. Це безперебійна робота, швидкість та продуктивність. Гарним вибором стане Bluehost. Це міжнародний сервіс, який надає ресурси для веб-проєктів. На ньому можна зареєструвати доменне ім'я, скористатися іншими пропозиціями для оптимізації.

Для Drupal підходять Shared, VPS, Dedicated. Перший — це звичайний віртуальний хостинг, де один сервер видається одразу кільком сайтам. За мінімальну вартість створюється лише один проєкт. На інших тарифах обмежень практично немає. Якщо навантаження сильно збільшиться, буде запропоновано вибрати дорожчий варіант. Максимальна ціна — 19,95 дол./місяць.

VPS — це віртуальний приватний сервер, де кілька проєктів також знаходяться на одному, але кожен отримує свій ресурс. Конфігурації, що легко настроюються, дуже різноманітні. Максимальний тариф — 59,99 доларів на місяць. Dedicated, через велику потужність, розрахований на великі проєкти. Це оренда цілого сервера повністю для одного сайту.

Як встановити та налаштувати

Деякі хостинги пропонують швидке встановлення Drupal, але таке є не у всіх. Дистрибутив завантажується з офіційного сайту розробника — це лише ядро, модулі потрібно додавати самостійно. Є й готові збірки для інтернет-магазинів, блогів.

Після розпакування архіву потрібно:

  • закачати файл на сервер до кореневої директорії;
  • додати базу даних;
  • запустити установника, вказати потрібну мову, найменування сайту та інші дані;
  • якщо стандартна тема не підходить, вибрати адаптивний дизайн у розробника «Друпал», завантажити архів та активувати;
  • завантажити та встановити необхідні розширення.

У «Друпал» робота з контентом ведеться за нестандартною схемою. Він відображається блоками, розташованими всередині регіонів. Кількість останніх залежить від шаблону. Крім дефолтних блоків, можна додавати свої шляхом створення типу матеріалу у розділі «Структура».

Плюси і мінуси

Drupal має ряд переваг:

  • підходить як для дрібних, так і для великих, масштабних проєктів;
  • дає можливість вирішення великої кількості завдань завдяки широкому набору модулів;
  • має багато зручних рішень для старту;
  • скачується безкоштовно, без обмежень, легко встановлюється з облікового запису хостингу в один клік;
  • підтримка працює у всьому світі;
  • можна розробляти без знання коду.

За рахунок кешування сторінки завантажуються швидко. Але перед використанням слід враховувати і мінуси. Так, новачку не сподобається безліч налаштувань. Щоправда, для початківців є готові збірки, заточені під конкретні цілі. Розширення періодично потрібно оновлювати та встановлювати — це теж мінус, оскільки потребує сил та часу. Відразу після оновлення движок працює з перебоями.

Поділитися
Поділитися
Попередня новина
Наступна новина